Google index sorunu en sık karşılaştığımız SEO problemlerinden birisidir. Web sitelerinin Google’da index almaması demek, arama sonuçlarında görüntülenmemek demektir. Bu nedenle önemli bir problemdir. Sayfalarınız googleda indekslenmiyor ve sebebini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Google’ın sayfaları indekslememesinin birçok sebebi olabilir. Şimdi tek tek google index sorunlarının nelerden kaynaklanabileceğini ve indekslenme sorununu nasıl çözebileceğimize bakalım:
Web sitem indekslenmiş mi?
Web sitenizde hangi sayfaların index alıp almadığını kontrol etmek için Google’da site:siteadiniz.com şeklinde bir arama yapabilirsiniz. Örneğin bu site için yapacağımız arama site:websitesimark.com şeklindedir. Bu aramayı yaptığınızda hangi sayfalarınız indekslendiyse arama sonuçlarında görüntüleyebilirsiniz. Aşağıdaki görselde örneği verilmiştir. Kırmızı çerçeve içerisinde kaç sayfanız index almış görebilirsiniz.
Sitem neden indekslenmiyor?
Sitenizin ya da sayfalarınızın neden indeks almadığını çözebilmek için aşağıdaki kontrol listesini gözden geçirin. Böylece listedeki sorulara vereceğiniz cevaplar sizi çözüme doğru götürecektir.
- Sitenizi yeni mi açtınız?
- Webmaster Tools’a sitenizi eklediniz mi?
- txt dosyanız var mı?
- Sitemap var mı, Search Console’da site haritanızı gönderdiniz mi?
- Tarama hataları var mı?
- Noindex etiketini doğru kullandınız mı?
- Siteniz yeterince hızlı mı?
- İçerikleriniz özgün mü?
- Siteniz ceza almış olabilir mi?
Google İndex Sorunu Nasıl Çözülür?
Google index sorununu çözmek için öncelikle sorunun nelerden kaynaklandığını araştırmak gerekir.
Öncelikle web siteniz yeni açıldıysa eğer sabırlı olmalısınız. Siteniz açılır açılmaz sayfalarınız hemen indekslenmeyebilir. Ancak sitenizin indekslenmesini beklediğiniz sürede elbette sizin de yapabilecekleriniz var:
Search console hesabınıza giriş yapın. Sonrasında kapsam sorunlarına bakıp hangi url’lerin indekslenmediğini, sorunların neler olduğunu bulabilirsiniz. Uyarılar kısmında sayfaların hangi sebeple index alamayacağı ile ilgili ipuçları bulacaksınız.
Bunun yanı sıra tek tek URL denetimi yaparak sayfalarınızın canlı url’lerini test edebilirsiniz.
Canlı url testi yaptınız, “URL dizine eklenebilir değil” uyarısı aldınız. Bunun sebebi aynı panel üzerinde size verilecektir. Peki bunlar neler olabilir?
URL Dizine Eklenebilir Değil, Neden?
Noindex etiketi: Noindex Google’a “bu sayfayı indeksleme” diyebilmenin bir yoludur. Yanlışlıkla sayfalarınızda bu etiket eklenmişse bu sayfalarınızın indekslenme ihtimali yoktur. Bu nedenle noindex etiketi almış sayfalarınız varsa tespit etmelisiniz. Sonrasında indekslenmesini istediğiniz sayfada bu etiket bulunuyorsa kaldırmalısınız.
Robots.txt engellemesi: Robots.txt dosyası da noindex gibi çalışır. Ancak noindex’ten farklı olarak toplu olarak bu dosyaya indeks almasını istemediğiniz sayfaları eklersiniz. Örneğin panelinize giriş yaptığınız url ‘nin indeks almasını istemezsiniz. Bu sadece sizin giriş yapacağınız özel bir alandır. Bunun gibi sayfalar robots.txt dosyasında belirtilir. Bu dosyayı düzenlerken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü index alması gereken bir sayfayı buraya eklemek o sayfanın asla indekslenememesine sebep olur.
Sitemap eklediniz mi?
Search console üzerinden sitemap.xml dosyanızı gönderin. Sitemap.xml dosyasını oluşturmak wordpress kullananlar için oldukça basittir. Yoast SEO ve All in SEO eklentileri ile otomatik olarak sitemap oluşturmanız mümkündür. Sitemap ekleyerek Google botlarının sayfalarınızı taramasını ve dizine eklemesini (indexlenmesini) hızlandırabilirsiniz.
Tarama hatalarını düzelttim, sitem hala indekslenmiyor
Kapsam ve tarama sorunlarını düzelttiniz. Bununla birlikte sitemap.xml mevcut. Ayrıca robots.txt dosyanız olması gerektiği gibi. Kısacası URL’lerinizin dizine eklenmesinin önünde hiçbir engel yok. Ancak siteniz hala index almıyor. Öyleyse sebeplerini araştırmaya devam edelim:
İçerikleriniz özgün mü? Kopya içerik var mı?
Eğer sayfalarınızda çok fazla kopya içerik kullanırsanız, Google sitenizi indekslemeyebilir. Google her zaman güncel ve özgün içerik ister. Hatta kopya içerikler sitenizin ceza almasına bile sebep olabilir.
İçerikleriniz özgün, ancak birbirine çok benzeyen veya tamamen aynı olan sayfanız var. Ne yazık ki bu durumda da Google bu sayfaları kopya içerik olarak algılayacaktır. Örneğin .com/yazi ile .com/yazi/ sayfaları aynı sayfa ancak iki farklı url. Google bunu kopya içerik olarak algılayacak. Bunun önüne geçmenin yolu ise canonical url etiketini kullanmak ve böylece asıl indekslenmesi gereken sayfanın hangisi olduğunu bu etiket ile bildirmektir.
Siteniz yeterince hızlı mı?
Site hızı arama motorlarının en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Zira hızı düşük bir site kullanıcı dostu olmayacaktır. Bu nedenle Google ve diğer arama motorları yavaş yüklenen siteleri alt sıralara düşürmekte hatta bazen hiç indekslememektedir. Site hızınızı GTMetrics, PageSpeed Insights gibi araçlarla ölçmeli, bununla birlikte hataları düzelterek sitenizi hızlandırmalısınız.
Bu da ilginizi çekebilir: Web sitesi hızı nasıl ölçülür?
Site cezaları
Web sitelerinin indeks almasının önündeki en büyük ve çözülmesi en zor engellerden birisi sitenin ceza almış olmasıdır. Bu cezalar nelerdir?
Sandboxed Cezası: Fazla ve zararlı backlinkler, aşırı anahtar kelime kullanımı ile spam algısı oluşturma, kopya içerikler, SEO yaparken arama motorlarını manipüle etmeye çalışma gibi nedenlerle alınan cezadır. Sandboxed cezası alırsanız sıralamalarınız düşer, dahası indeksleriniz tamamen silinebilir.
Deindexed Cezası: Sitenizin tamamen Google arama listelerinden kaldırılması demektir. Bu ceza bir nevi sitenizin banlanmış olması anlamına gelir.
Penalized Cezası: Domain ve sayfa indeksleri bulunmasına sitenizin sıralamalarda çıkmaması durumudur. Ayrıca Penaltı cezası da denmektedir.
ÖZETLE:
Sitemin İndeks Almasını Nasıl Sağlayacağım?
- Siteniz yeni açıldıysa öncelikle sabredin. Google henüz sitenizi taramamış olabilir. Sitenizi güncellemeye devam edin.
- Search Console hesabı açıp siteniz için mülk oluşturun. Bu en önemlisi! Çünkü birçok kontrolü buradan yapacaksınız.
- Site haritası (sitemap.xml) dosyanızı Search Console üzerinden gönderin.
- Sitenizi güncel tutun. İçeriklerinizi güncelleyin, yeni içerikler oluşturun. Bu botları sitenize sürekli çağırmak için harika bir yoldur.
- Sosyal medyada sayfanıza link bağlantısı olan paylaşımlar yapın. İnsanların sayfanızı ziyaret etmesi, Google’ın sayfayı dizine eklemesi için güzel bir neden!
- İçeriklerinizin benzersiz olmasına özen gösterin.
- Doğal olmayan SEO yöntemlerinden uzak durun. Backlink alışverişi yapmayın. Sitenizin ceza almasına sebep olabilirsiniz.
- Canonical etiketini doğru şekilde kullanın. Kopya sayfa riskinin önüne geçin.
- Noindex etiketlerini kontrol edin. İndekslenmesini istediğiniz sayfalarda noindex etiketi varsa süratle kaldırın.
- Robots.txt ile engelleme yapıldıysa bu sorun süratle çözün.
- Tarama hatalarını, kapsam sorunlarını Search console üzerinden kontrol edin.
Tüm bu aşamaları dikkatlice uyguladığınızda indeks sorununuz yavaş yavaş çözülmeye başlayacaktır. İndeksleme probleminiz tüm bu aşamaları yaptığınız halde çözülmediyse ya da sitemap dosyası oluşturma, robots.txt incelemesi gibi teknik konularda yardıma ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca sorularınız için lütfen yorum bölümünden bize yazmaktan çekinmeyin :)