Günümüzde grafik tasarım, izleyicinin ilgisini mesaja çekmek amacıyla etkili yöntemlerden oluşan araştırmaları içerir. Bu araştırmaların en başında ise yaratıcılık gelir. Yaratıcılık, grafik tasarımda; çalışmanın neden yapıldığını sorgulayıp buna bağlı olarak ortaya işlevsel bir ürün çıkartılması olarak tanımlanabilir.
Mesajı görselleştirirken en kısa yoldan anlatmanın birçok yöntemi vardır. Gelin sizlerle grafik tasarımda iyi fikir nasıl bulunur maddeler halinde inceleyelim.
Grafik tasarımda fikir bulma aşamaları
- Problemi tanımlamak ve brief
- Bilgi toplama aşaması
- İlham kaynakları
- Beyin fırtınası
- Fikir buluş süreci
- Görsellerle düşünme ve eskiz
- Tasarım ve uygulama
Problem tanımı ve brief
Bir tasarım probleminin ilk çözüm aşaması, problemi tanımaktır. Dolayısıyla tasarımcının, verilen konuyu benimsemesi ve o konunun ne olduğunu tam olarak anlaması gerekir. Problemin doğru tanımı için brief büyük önem taşır. Brief kelimesi “kısa ve öz” anlamlarına gelir. Ön bilgiyi hem doğru hem de kısa sorularla sormak önemlidir.
Bilgi toplama ve araştırma
Ortaya çıkarılacak tasarımda bir hareket noktası bulabilmenin en etkili yolu, problem hakkında olabildiğince fazla bilgi toplamaktır. Bilgi toplama, tasarım sürecinde en çok vakit ayırılması gereken bölümdür. Bu süreçte; benzer kampanyalar, rakipler ve ilham kaynağı olabilecek her türlü bilgi toplanır.
İlham kaynakları
Bir tasarımcı olarak ilhamı nereden alabilirim? Sorusuna yanıt olarak “doğa” diyebiliriz. Doğa sanatın her dalı için müthiş bir ilham kaynağıdır. Örneğin, tasarımda renk seçimi yaparken renkleri, doğada bulundukları konuma, insanlar üzerinde meydana getirdiği psikolojik etkilere göre seçeriz. Farklı bir bakış açısıyla yapılan çalışmaları incelemekte bu süreç için yararlı olacaktır. Yaşanılan, görülen ve hissedilen her şey tasarım için ilham kaynağıdır.
Ayrıca bakmak isteyebilirsiniz: /logo-tasarimi-nasil-olmalidir/
Beyin fırtınası
Eğer bir ekip olarak çalışıyorsanız, beyin fırtınası yapmanız fikir bulma açısından size yardımcı olacaktır. Beyin fırtınası sürecinde katılımcılar fikirlerini sesli olarak beyan ederler. Böylece konuyla ilgili uygun fikrin bulunması için farkı beyinler bir araya gelmiş olur ve üretkenlik çoğalır.
Fikir buluş süreci
Tasarımcı, konuyla ilgili gerekli araştırmaları yapmışsa, bilgi ve verileri toparlayıp bunları değerlendirebiliyorsa iyi bir fikre ulaşacaktır. Dolayısıyla bu süreç tasarımın en önemli süreçlerinden biridir. Farklı ve etkileyici fikirler için farklı düşünme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Gelin bu yöntemleri inceleyelim.
Kapsamlı düşünme: Beklenmedik çözümler, denenmeyeni bulma yönünde farklı düşünceler geliştirerek fikir bulma şeklidir.
Dikey düşünme: Yapılan araştırma ve toplanılan bilgiler doğrultusunda mantıklı bir fikir bulma aşamasıdır.
Not alma tekniği: Tasarımcı süreçte edindiği tüm bilgileri, eskiz, şema ve karalamalar halinde kâğıda aktarır ve etkileyici fikre bu şekilde ulaşır.
Kuluçka tekniği: Problem üzerinde gerçekleştirilen bütün aşamaların geçilerek fikir bulma konusunda yoğunlaştıktan sonra, dikkatin farklı konulara yönlendirilmesi ile gerçekleşen yöntemdir. Bu süreçte problem kuluçkada yatarken tasarımcı bilinçli olarak problemi tekrar ele alır ve o anda fikir doğar.
Görsellerle düşünme ve eskiz
Fikir bulma süreci de kendi içinde aşamalar bulundurur. Tasarımcı kâğıda ilk eskizlerini karaladığında fikir tohumlanmaya başlar ve eskiz biraz daha detaylandığında üretkenlik aşamasına yükselmiş olur. Buluş süreci, olasılıkların araştırılması ve problemin ortaya konulmasına bağlı çalışmaları içerir.
Tasarım ve uygulama
Bu kısım, tüm aşamalardan geçmiş olan tasarımın hazır hale getirildiği kısımdır. Bu noktada uygulama ve malzeme devreye girer.
Siz de grafik tasarım sürecinde iyi fikre ulaşmak için bu adımları uygulayabilirsiniz.