Web siteniz ile arama sonuçlarında üst sıralarda görünmek için yapılabilecek pek çok SEO çalışması bulunmaktadır. Bunlardan birisi de analiz yapmak, istatistikleri değerlendirmektir. Google Analytics ile web site iyileştirmeleri nasıl yapılır öğrenmek istememizin sebebi bu aracın tam da bu raporlamaları sunacak bir araç olmasıdır. Hala kullanmadıysanız sizi yazımızın devamına alalım.
Google Analytics ile Web Site İyileştirmeleri Nasıl Yapılır?
Web sitenizin arama motorlarındaki sıralamalarını iyileştirmek için Google Analytics’ten nasıl faydalanabiliriz bir bakalım.
İşe Google Analytics ile Search Console araçlarını birbirine bağlama ile başlayalım. Önce bu araçlarda gmail hesabınızla hesap oluşturmalısınız. Eğer gmail hesabınız yoksa mutlaka bir tane edinmeniz gerekli. Çünkü Google ürünlerinden faydalanmanız için bu şart.
Gerekli hesapları oluşturdunuz. Google Analytics’e girdiniz. Şimdi edinme sekmesi ardından Search Console ve Sorgular sekmelerine tıklayalım. Buradan da yönlendirmelere göre bağlama işlemini gerçekleştirelim.
Google Analytics’e https://marketingplatform.google.com/about/analytics/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Google Analytics Arama Analizi
Artık Search Console üzerinden Analytics verilerine ulaşabiliyoruz. Arama Trafiği bölümünden Search Analytics sekmesine girip, tıklamalar, gösterimler ve tıklama oranı seçelim. Ayrıca sayfalar bölümünü de işaretlemeyi unutmayalım.
Karşınıza çıkacak olan grafikte sayfalarınızın toplam tıklama ve gösterim sayısı ile birlikte ortalama tıklama oranı (TO) verilmektedir. Eğer sayfalarınız çok fazla görüntülenmesine karşılık tıklama oranı az ise web site trafiğiniz az ve içeriğinizde iyileştirmeler yapmanız gerekiyor demektir. Kullanıcıların sitenizi tıklamaması için özellikle aradığı farklı bir site olması, farklı bir sitede aradığını bulup başka bir yere tıklama ihtiyacı duymaması, aradığı içeriği yansıtacak bir başlık ve açıklama ile karşılaşmaması, ilgisini çekmemesi gibi birçok sebebi olabilir. Ancak bizim ilgilendiğimiz kısım ilgi çekici olmaması ve bunu iyileştirme üzerine olacaktır. Eğer tıklama oranı %10 ve altı ise kesinlikle bu sayfalarda hem başlık hem de içerik bakımından güncellemeler yapılmalıdır.
Sayfanın aşağısında bir liste göreceksiniz. Bu listede tüm sayfalarınızın kaç kere gösterildiği ve kaç kere tıklanmış olduğu tek tek yazılıdır. Tıklama oranı %10 ve altı olan sayfalarınız için iyileştirmeler yapmalısınız. Bunlar içeriklerinizi güncellemek, daha ilgi çekici içerikler eklemek ve yine dikkatleri çeken başlıklar ve açıklamalar kullanarak kullanıcıların sayfalarınıza tıklamasını sağlamak gibi iyileştirmeler olabilir.
Genel olarak Google Analytics verilerini kullanarak web sitenizin verimini artırmak için yapmanız gerekenler içerik güncellemeleri, iyileştirmeleri üzerine olacaktır. Bunu özellikle yapmanız gereken sayfaları belirlemek için ise bu verileri ve istatistikleri kullanmamız gereklidir. Sayfaların tıklanma oranı bakımından yaptığımız analiz dışında farklı analizler de yapmamız mümkündür. Verim açısından inceleme yapabileceğimiz başka analiz yöntemleri ile devam edelim.
Google Analytics Davranış Analizi
Google Analytics ile web site iyileştirmeleri yalnızca arama analizi yapmakla sınırlı değil. Aslında yapabileceklerinizin sınırı yok. Ancak biz burda temel olan ve en önemli konulara değineceğiz. Şimdi Google Analytics ile davranış analizi nasıl yapılır bakalım. Analytics bölümüne geri dönerek bu sefer edinme bölümünden çıkıp, davranış bölümüne girelim. Buradan site içeriği ve tüm sayfalar sekmesine tıklayalım.
Hemen çıkma oranı ve çıkış yüzdeleri yüksekse derhal ilgili sayfalara yönlenmemiz gerekiyor. Sayfanıza tıklanıyor giriliyor, ancak hemen çıkılıyorsa kullanıcılar aradıklarını bulamıyor olabilir. Sayfanızda yer verdiğiniz içeriklerin kullanıcılar için faydalı olmasını sağlayın. Bu alanda ziyaretçilerinizin sayfalarınızdaki tüm davranış etkinliklerini inceleyebilir, sayfanızda ortalama kaç dakika kalıyor görebilirsiniz. Ayrıca gelen trafiğin nereden olduğunu sosyal medya mı, arama motorları mı ya da backlinkler yoluyla mı geldiklerini ölçebilir, iyileştirmelerinizi bu verileri kullanarak da yapabilirsiniz.
Sayfa verilerinizi analiz ederken yalnızca verimi düşük sayfaları değil, verimi yüksek olan sayfalarınızı da incelemenizi öneriyoruz. Dönüşüm oranı yüksek olan, oturum sayısı diğerlerinden uzun olan sayfalarınızı inceleyerek kullanıcıların davranışlarını, nelerden hoşlandıklarını, nelere ilgi duyduğunu değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bu sayfalarınızdan içerikle benzer ya da ilgili olabilecek verimi düşük sayfalara vereceğiniz iç linkler ziyaretçilerinizin diğer sayfalara da yönlenmesini ve sitenizde bulunma sürelerinin artmasını sağlayacaktır. Ancak iç link yönlendirmesi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir kural vardır. Verimi düşük ya da iyileştirmek istediğiniz bir sayfaya birden fazla link yönlendirmesi yapmak gibi bir hataya düşmemelisiniz. Bu yönlendirmeler döngü şeklinde olmalıdır her biri bir diğerine bağlanarak ilerlemelidir.
Son olarak bir önerimiz var: Araştırmaktan ve öğrenmekten korkmayın. Google Analytics, Search Console gibi araçlar siteniz için yapılabilecek hemen hemen her şeyi önünüze sunmaktadır. Google Analytics ile web site iyileştirmeleri yapmak için çok fazla çaba sarfetmek gereklidir. İlk defa kullanacak olanlar bir nebze zorlanabilir, ancak okuyarak ve deneyerek çabucak öğrenebilir ve web siteniz için istediğiniz sonuçlara adım adım yaklaşabilirsiniz.