Graifk tasarıma yeni başlayacak olanlar için bu yazıda tasarım programları ile ilgili temel bilgilere yer verdik.
- Hangi tasarım programı ne zaman kullanılmalı?
- en sık kullanılan tasarım programları hangileridir?
- tasarım programlarının özellikleri ve işlevleri nelerdir?
gibi sorulara temel düzeyde cevap vermeye çalışacağız.
En Sık Kullanılan Tasarım Programları
Tasarım programları denildiğinde akıllara ilk olarak
- Adobe Photoshop,
- Adobe Illustrator,
- Corel Draw,
- Adobe Indesign,
- AutoCad ve
- 3DS Max gelmektedir.
Her biri kendi içinde çok fazla işlevi olan tasarımcıların en sık kullandığı programlardır. Bu nedenle bu yazımızda bu programları ele alacağız. Peki hangi tasarım programı hangi işler için kullanılır biliyor musunuz?
Tasarım Programları ile Vektörel Çizimler Yapmak
Adobe Illustrator
Vektörel çizim denildiğinde akla gelen tasarım programlarından ilki şüphesiz Adobe programlarından Illustrator. Yeni başlayan tasarımcı adayları için öncelikle vektörel kelimesinin anlamını inceleyelim.
Vektörel çizim, boyutun büyümesi ya da küçülmesi ile kalite kaybının yaşanmadığı, diğer bir deyişle çözünürlükten bağımsız grafik türüdür. Vektörel çizimler istenildiği gibi ölçeklendirilebilir ve bu ölçeklendirme çizimde herhangi bir pikselleşmeye yol açmaz.
Illustrator programı ile herhangi bir resmi vektörel çizime dönüştürmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra sıfırdan vektörel çizimler yapabilirsiniz. Grafik baskı işlerinde (kartvizit, broşür, afiş, kurumsal kimlik tasarımı gibi) Photoshop değil, bu programı kullanmanız gerekir.
Profesyonel grafik tasarımcıların tercihi olan Illustrator kullanım alanı bakımından oldukça geniş ve gelişmiş bir programdır.
Corel Draw
Bir başka vektörel çizim tabanlı tasarım programı Corel Draw kullanım amacı bakımından Illustrator ile aynıdır. Corel Draw, Illustrator’den daha eski bir program olması ile birlikte arayüz olarak farklılıklar dışında hazırlanan tasarımlar bakımından çok fazla farklılık bulunmamaktadır. Corel Draw ile kartvizit, broşür, kurumsal kimlik gibi baskıya verilecek tasarımlar, reklam tabelaları, tekstil firmalarına yönelik tasarımlar yapabilirsiniz.
Kurumsal kimlik tasarımının neleri kapsadığını öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz » https://websitesimark.com/kurumsal-kimlik-tasarimi-neleri-kapsar/
Tasarımcıların corel draw ile illüstrator arasında bir seçim yapması söz konusu olduğunda ise hangisine daha hakim olunduğu dikkate alınmalıdır. Yeni başlayanlar için ise kolay bir arayüze sahip olması bakımından Corel Draw ile başlamalarını öneriyoruz.
Illustrator’un avantajı ise diğer Adobe programları ile entegre çalışabilmesi ve stok görsel web sitelerinde tasarımlarınızda kullanmak için indirebileceğiniz ücretli ya da ücretsiz vektörel görsellerin genellikle AI formatında olmasıdır.
Yayıncılık İçin En Uygun Tasarım Programı
Adobe Indesign
Adobe Indesign başlıktan da anlaşıldığı gibi yayıncılık işlerinde çok sayfalı baskı işlerinde kullanılan bir programdır. Dergi, kitapçık, katalog ve gazete gibi çok sayfalı çalışmaları kolay ve pratik bir şekilde yapmak istiyorsanız kesinlikle Indesign kullanmalısınız.
Indesign, yapılan çalışmaların baskı öncesinde önizleme yapılmasına imkân vermektedir. Ayrıca tüm sayfaları ayrı ayrı tasarlamadan belirli bir şablon oluşturarak tüm sayfalara uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Indesign diğer Adobe programları ile de entegre çalışabilmektedir. Vektörel çizimleri Illustrator’de, fotoğrafları Photoshop’ta düzenleyip hazırladıktan sonra tüm görsel öğeleri Indesign’a aktarıp sayfalarca olan bir projeyi kısa sürede tamamlayabiliyorsunuz.
Fotoğrafları Düzenlemek İçin En İyi Program Nedir?
Adobe Photoshop
Grafik tasarımcıların vazgeçilmezi olan Photoshop yine bir Adobe ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Photoshop piksel tabanlı bir programdır ve vektörel çizimlere imkân tanımamaktadır. Ancak photoshop ile fotoğraflar üzerinde yapabileceklerinizin sınırı neredeyse yoktur diyebiliriz.
Farklı resim ve fotoğrafları birbirleri ile karıştırarak yepyeni görseller tasarlayabilir, illüzyonlar oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra Photoshop herhangi bir fotoğraf ya da resim üzerinde istenmeyen öğelerin silinebilmesine, yeni görsel ya da yazıların eklenmesine, yeni eklenen görüntülerle birleştirilerek doğal görüntüler yakalanabilmesine de olanak tanır.
Photoshop baskı materyallerinin tasarımında kullanılmamalıdır. Çünkü tasarımınızın ne kadar çözünürlüğü yüksek de olsa herhangi bir boyut değişiminde piksellenme ve bozuk görüntüler oluşacaktır.
Tasarımcıların yaratıcılığını konuşturduğu, en keyifli tasarım programı diyebileceğimiz Photoshop’u grafik tasarımcıyım/olmak istiyorum diyen herkesin öğrenmesi bizce şart.
Adobe ürünlerini deneme sürümlerini indirmek ya da lisanslı olarak satın almak için » https://www.adobe.com/tr/products/catalog.html?promoid=ZFN4FMKB&mv=other
Teknik ve 3 Boyutlu Çizimler Animasyonlar Yapmak
AutoCad
Eğer bir teknik ressam ya da adayı iseniz, Autodesk ürünü olan AutoCad öğrenmelisiniz. AutoCad yine vektörel tabanlı bir çizim programı olmakla beraber diğer programlardan ayrıldığı nokta teknik çizimler için tercih edilmesidir.
Mühendisler, restoratörler, teknikerler ve teknik ressamlar tarafından kullanılan AutoCad ile hem 2 hem de 3 boyutlu çizimler yapmak olanaklıdır.
3DS Max
3B modelleme için en gelişmiş ve en tercih edilen yazılımlardan biri yine Autodesk ürünlerinden biri olan 3DS Max (3Ds Studio Max) programıdır. Karakter modelleme, hareket yakalama gibi işlevleri ile 3 boyutlu görüntüler elde etmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu programla gelişmiş animasyonlar da yapabilirsiniz.
Hayal gücünü gerçeğe dönüştürebilen bu program çoğunlukla yeni projeler için, iç mimarlar, otomobil tasarımcıları vb. tasarımcılar tarafından kullanılan, profesyonellerin en çok tercih ettiği 3B modelleme programıdır.
Autodesk programlarını deneme sürümlerini indirmek ya da lisanslı olarak satın almak için » https://www.autodesk.com.tr/products