SEO

Yoast SEO ile 5 Adımda SEO Uyumlu İçerik Oluşturun

Yoast SEO bir wordpress eklentisi olmakla birlikte makalelerinizin ve içeriklerinizin arama motorlarına uyumlu olmasını sağlayan yararlı bir uygulamadır.

Yoast SEO eklenti kurulum ayarlarını yaptınız. Artık içerik oluşturmaya başlayacak, makalelerinizi SEO için uygun hale getireceksiniz. Tam olarak bu noktadan sonra bizi neler bekliyor, nasıl bir yol izlemeliyiz bunlardan bahsedecek ve şu sorulara cevap vereceğiz.

Yoast SEO nasıl kullanılır ve Yoast SEO kullanırken nelere dikkat etmelidir? Şimdi bunları adım adım görelim.

1. Odak Anahtar Kelime Seçelim

Yazımıza başlamadan önce odaklandığımız anahtar kelimeyi belirlememiz gerekmektedir. Bunun için Focus Keyword yazan bölüme anahtar kelimemizi yazabiliriz. Kısa bir hatırlatma yapalım: Anahtar kelime Yoast SEO eklentisinin ücretsiz sürümünde yalnızca bir adet belirlenebiliyor. Premium ile farklı anahtar kelimeler de ekleyebiliyorsunuz.

Bu adresten premium satın alabileceğiniz gibi wordpress admin panelinden de bu sayfaya ulaşabilirsiniz. Biz şimdilik ücretsiz versiyonu için açıklamalarımızı devam ettireceğiz.

Öncelikle bu alanda sadece başlığı ve odak anahtar kelimemizi yazdığımızda hangi hatalarla karşılaşacağız bunları görelim.

Önemli Açıklama: Eklenti güncellendikten sonra bazı kullanıcıların eklenti ile ilgili metinlerin tekrar ingilizce olduğunu öğrendik. Güncellenen Yoast SEO (2021) ‘ya göre sayfanın en altında tüm hatalar ve çözümlerini ayrıca yazdık.

İlk olarak anahtar kelimemizi yazıyoruz. Anahtar kelimemizi ilk paragrafta geçiriyoruz ve bu paragrafta yazımızın devamında bu konu ile ilgili nelerden bahsedeceğimize dair ipuçları veriyoruz.

Yazımıza devam ettikçe belirlediğimiz anahtar kelimenin yoğunluğunu ölçerek yüzdelik bir rakam ile yoast SEO bizi uyarmaktadır. Önerilen üst sınır olan %2,5 oranı aştığımızı ya da %0,3 gibi bir oran çıktığında da çok fazla altında kaldığımızı söyleyecektir. Biz önerilen üst sınırı geçmemekle birlikte kendimize %2 gibi bir sınır koymayı tercih ediyoruz. Çünkü ideal anahtar kelime yoğunluğu sektöre ve kelimenin rekabet oranına göre değişmek ile birlikte %1 – 1,5 arasıdır.

yoast seo wp ayarları

2. Seo Başlığı, Kısa İsim (url) ve Meta Açıklama Alanlarını Düzenleyelim

Yazımızı taslak olarak yazdık ve Yoast SEO eklentisi ile kontrollerini sağlamaya başlıyoruz.

SEO Başlığı

Öncelikle başlığımızı düzenlemeliyiz. Bunun için kod parçacığını düzenle butonuna basıp SEO başlığı yazan alanı kullanabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken kurallardan birisi focus keyword olarak belirlediğimiz kelimenin başlığımızın ilk kelimesi olması ve uzunluktur. Uzunluk konusunda eklentimiz bizi uyaracaktır. Bu uyarıya göre gerekli düzenlemeyi yapmalıyız. Önerimiz eğer içerik başlığınız çok uzun değilse başlığınızı olduğu gibi yazıp sonuna tire işareti ile birlikte firma ya da marka adınızı eklemenizdir. Eğer başlığınız çok uzunsa anlamı bozulmayacak şekilde biraz daha kısaltmayı deneyin.

Kısa İsim

Kısa isim dediğimiz bölüm aslında içeriği yayınlayacağımız sayfanın url adresidir. Bu bölümün de bir karakter sınırı vardır ve eklentimiz bu konuda da bizi uyarmaktadır. Bu bölüm de başlıkta olduğu gibi çok uzun bir başlığımız yoksa aynı şekilde bırakılabilir.

Son olarak meta açıklama dediğimiz bölüm geliyor. Burada da odaklandığımız kelimenin içinde geçmesi gerekiyor ve anlamlı bir cümle oluşturması gerekiyor. Unutmayın yoast SEO sizi anlam konusunda uyarmaz, yalnızca teknik olarak analiz ederek sizi yönlendirir. Uzunluk konusu bu bölüm için de geçerli Yoast SEO gerekli uzunluk için sizi yönlendirecektir.

3. H Başlıkları Doğru Bir Şekilde Kullanalım

Yoast SEO eklentisi alt başlıklarda anahtar kelimenizin geçip geçmediğini ve alt başlık kullanıp kullanmadığınızı da analiz etmektedir. Makalemizin ana başlığı H1 yani Başlık 1 olarak seçilmeli, yazının devamında her bir başlığın hiyerarşik düzende gitmesi gerekmektedir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de her bir başlığın altında en fazla 300 kelime olmasıdır. Okunabilirlik (readability) bölümü bize bu konuda uyarı vermektedir.

4. Görselimizi Ekleyelim ve Optimize Edelim

Yukarıda ortam ekle bölümünden görselimizi yükleyip metne yerleştirdiğimizde analiz hatalarından birinin daha kaybolduğunu göreceksiniz.

Görsel yüklerken dikkat etmemiz gereken bu görselin başlığının ve alternatif başlığının düzenlenmiş olmasıdır. Görselinizi genel olarak anlatan bir başlık belirlemeli ve alternatif metin bölümüne de daha açıklayıcı bir metin yazmalısınız. Örnek bu içerikte kullandığımız görselin başlık bölümüne “yoast seo kullanımı” yazıp, alternatif metin kısmına “yoast seo ile içerik oluşturma” şeklinde bir açıklama yazdık. Bunu yapmanız google görsel aramalarında da görüntülenmenize yardımcı olacaktır.

5. Yoast SEO Analiz Hatalarını Düzeltelim

Yazımızı yazdık gerekli optimizasyonları yaptık. Geriye eklentinin bize sunmuş olduğu analize göre son düzenlemeleri yapmak kalıyor.

  1. Anahtar kelime yoğunluğunu ölçüp, en iyi seviyeye ulaştırana kadar metnimizi düzenleyelim.
  2. Meta açıklama, title, url yapıları ile ilgili bir hata var mı diye kontrol edelim.
  3. Metnimizin tamamı 300 kelimeden fazla mı? 300 kelimeden azsa bütünlüğü bozmadan içeriğimizi zenginleştirelim.
  4. Odak anahtar kelimemiz görsel alternatif başlığında, diğer başlıklarda, urlde ve meta açıklamada yer alıyor mu? Yer almıyorsa Yoast SEO sizi uyaracak.
  5. Readability bölümündeki kurallara uyduk mu? Paragraflarımızın ve her bir başlığımızın altındaki metnin 300 kelimeden fazla olmaması, cümlelerimizin büyük bir çoğunluğunun 20 kelimeden az olması gibi…
  6. İç ve dış bağlantılarımızı verdik mi? Eğer “No internal links appear in this page, consider adding some as appropriate.” şeklinde bir uyarı alıyorsak iç bağlantı, “No outbound links appear in this page, consider adding some as appropriate.” uyarısını alıyorsak da dış bağlantı konusunda Yoast SEO bize öneride bulunuyor demektir.

Yazımıza Bağlantılar Verelim

Bu noktada dikkat etmemiz gereken verdiğimiz dış bağlantının iç bağlantıdan fazla olmamasıdır. Ayrıca dış bağlantı yani dış backlink verirken nofollow yapmayı ve yalnızca güvendiğimiz, otoritesi yüksek sayfalara bağlantı vermeti de unutmayalım. Eğer yazdığınız konu ile ilgili referans aldığınız güvenilir bir sayfa yoksa bunu yapmanız zorunlu değil.

İç bağlantı verme meselesine gelince de web sitenizdeki diğer ilgili sayfalara iç link vermek faydalı olacaktır. Bunun için de dikkat etmemiz gereken konu şudur: Hit almasını istediğimiz bir sayfaya çok fazla sayıda iç link vermek yerine her bir sayfamız diğerine link çıkışı yaparak döngü ya da piramit oluşturmak daha faydalı olacaktır.

Yoast SEO ile ilgili mümkün olduğunca temel ve kritik noktaları ele almaya çalıştık. Bu eklentinin burada bahsedilenler dışında bir çok uyarısı daha var. Yoast SEO ile ilgili merak ettiğiniz ne varsa yorum yazarak sorabilir ya da iletişim sayfamızdan da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca farklı görüş ve bilgi paylaşımına da açığız. Unutmayın, bilgi biriktikçe çoğalır ve daha anlamlı hale gelir.

Yoast SEO Analizi Problemleri ve Çözümleri

(Güncellendi 2021)

Dış ve İç Bağlantılar

Outbound links: No outbound links appear in this page. Add some! : Dış link görünmüyor, dış link eklemeyi deneyin. Ancak dış linklerde nofollow etiketini unutmayın.

Internal links: No internal links appear in this page, make sure to add some! : İç link görünmüyor, iç link (bağlantı) eklemeyi deneyin.

Anahtar Kelime

Keyphrase in introduction: Your keyphrase or its synonyms do not appear in the first paragraph. Make sure the topic is clear immediately: Odak anahtar kelimeniz ilk paragrafta yer almıyor. İlk paragrafa ekleyin.

Keyphrase density: The focus keyphrase was found 1 times. That’s less than the recommended minimum of 2 times for a text of this length. Focus on your keyphrase! : Anahtar kelime yalnızca 1 kere kullanılmış. Bu uzunlukta bir yazıda en az 2 kere kullanılmalıdır.

Previously used keyphrase: You’ve used this keyphrase once before. Do not use your keyphrase more than once. : Bu anahtar kelimeyi farklı bir sayfanızda daha önce kullanmıştınız. Bunun için yeni bir alternatif kelime seçmeyi deneyin.

Keyphrase in title: Not all the words from your keyphrase “……….” appear in the SEO title. Try to use the exact match of your keyphrase in the SEO title. : Anahtar kelimeniz Title’da bulunmuyor. Anahtar kelimenizi Title’a yazmayı deneyin.

Keyphrase in slug: (Part of) your keyphrase does not appear in the slug. Change that! : Kısa isim (url bölümü) anahtar kelimenizden oluşmuyor. Anahtar kelimeniz uygun şekilde url’de yer almalı.

Görsel Kullanımı

Image alt attributes: No images appear on this page. Add some! : Sayfada hiç görsel kullanılmamış. Görsel ekleyin. Ayrıca görselinizin açıklama kısmında anahtar kelimenizi de geçirmeyi unutmayın.

Metin Uzunluğu

Text length: The text contains 123 words. This is far below the recommended minimum of 300 words. Add more content. : Metin uzunluğu yetersiz. 123 kelime içeriyor ancak en az 300 kelime olmalıdır.

Title ve Meta Description

Meta description length: The meta description is too short (under 120 characters). Up to 156 characters are available. Use the space! : Meta açıklama var ancak yetersiz. 156 karaktere çıkarmayı deneyin.

Keyphrase in meta description: The meta description has been specified, but it does not contain the keyphrase. Fix that! : Meta açıklamanız var ancak içinde anahtar kelimeniz bulunmuyor. Bunu düzeltin.

Keyphrase in title: The exact match of the keyphrase appears in the SEO title, but not at the beginning. Try to move it to the beginning. : Anahtar kelimeniz Title’da bulunuyor. Ancak başında yer almalıdır.

SEO title width: The SEO title is too short. Use the space to add keyphrase variations or create compelling call-to-action copy. : SEO başlığı çok kısa. Anahtar kelime varyasyonları eklemek veya ilgi çekici harekete geçirici mesaj kopyası oluşturmak için alanı kullanın.

Burada yer almayıp merak ettiğiniz farklı hataların çözümü için yorum yazabilirsiniz.

Yazar:

Bunlara da Bakmak İsteyebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir